sâmbătă, 17 septembrie 2011

Melodia lunii #3

După atâta linişte pe blog am ales o melodie ceva mai diferită, o melodie care mie personal mi-a plăcut din primul moment în care am ascultat-o.

Placebo este o formație de muzică rock alternativ, înființată în Anglia în 1994. Membrii formației sunt, la momentul actual, Brian Molko (voce, chitară, muzicuță, claviaturi), Stefan Olsdal (chitară bas, chitară, claviaturi, voce) și Steve Forrest (tobe).
Istoria trupei Placebo începe în anul 1994, atunci când doi foști colegi de școală Brian Molko și Stefan Olsdal se reîntâlnesc cu totul întâmplător în stația de metrou londoneză South Kensington. Cei doi frecventaseră un timp același liceu în Luxemburg, The American International School of Luxembourg, dar nu își vorbiseră niciodată.
La vremea aceea, Molko scria cântece și cânta ocazional prin baruri alături de Steve Hewitt, toboșar în trupa Breed, cei doi cunoscându-se prin intermediul prietenei acestuia din urmă. În stația de metrou, Molko îl invită pe Olsdal la un concert pe care avea să îl susțină cu Hewitt în acea seară. Olsdal rămâne impresionat de prestația lor, și decid să formeze o trupă, Ashtray Heart, nume care venea dintr-un vers al lui Captain Beefheart, „She used me like an ashtray heart”. Într-un interviu de pe 22 mai 2009, în cadrul unei emisiuni de la postul italian Radio Deejay, Molko a negat că acesta a fost numele inițial al trupei, precizând că formația a avut mai multe nume și că faptul că Ashtray Heart a fost primul nume este de fapt un zvon propagat pe internet. „Cred că am cântat o dată într-un pub în Londra cu Steve Hewitt la bongos, și mai cred că ne-am numit Ashtray Heart pentru o noapte”, a precizat solistul cu altă ocazie.
Ulterior formația a adoptat numele Placebo. Contrar a ceea ce cred mulți dintre fani, numele trupei nu se referă la efectul Placebo, ci la semnificația pe care „placebo” o are în latină („Voi plăcea”). Referitor la asta, Stefan Olsdal își amintea într-un interviu din 2007:
„Faza cu numele formației e să găsești unul care să sune bine. După aia ești întrebat de atâtea ori în interviuri de ce ai ales numele ăla, încât începi să vii cu povești inventate. Una din cele inventate de noi a fost ceva în genul: 'Sunt o grămadă de trupe cu nume gen codeină și morfină, dar noi am vrut să ne numim trupa după un medicament care nu funcționează!'”
Placebo nu au avut inițial un toboșar stabil, cântând când cu Steve Hewitt, când cu Robert Schultzberg (un fost coleg de școală de-al lui Olsdal). În 1996 trupa semnează un contract cu casa de discuri Caroline Records, cu Schultzberg în rol de toboșar. Anterior semnării acelui contract, trupa lansase un single, „Bruise Pristine”, la casa de discuri Fierce Panda. Molko își va aminti mai târziu cu neplăcere despre acest single: „Vocea mea suna ca cea a lui Mickey Mouse.”

0 comentarii:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes