duminică, 17 iunie 2012

Cărţi #11: Cişmigiu & Comp. şi Bună dimineaţa, băieţi!

Pentru că vreau să fac o pauză de la cărţile acestea nou apărute care se vând acum ca pâinea caldă şi doresc să prezint o carte care e scrisă de un român cu un talent excepţional, am ales această carte:

Cişmigiu & Comp. şi Bună dimineaţa, băieţi!
de Grigore Băjenaru

Prezentare carte:

Deşi cele două volume-fanion ale lui Grigore Băjenaru au fost reeditate după 1990 (ultima oară în 2008), nu cred că putem vorbi despre o receptare postcomunistă a lor. Abia prezenta ediție le va repune realmente în relație cu publicul larg, căruia de fapt i se şi adresează. Iar acesta se vor împărți probabil în două mari categorii; de o parte nostalgicii vârstnici şi maturi care vor reciti (a câta oară?) evocările liceului interbelic, de cealaltă – adolescenții şi tinerii care vor descoperi pentru prima dată o lume dispărută, vintage sau retro. Nu-mi fac însă griji: cărțile „au suflet” şi vor fi parcurse, azi ca şi ieri, cu aceeaşi curiozitate şi plăcere. Ele îşi delectează cititorii şi, delectându-i, îi învață să se apropie de literatură şi de umanioare, să devină oameni întregi şi, dacă se poate, mai buni. Credeți că e puțin? (Paul CERNAT)

Părerea mea:

Am citit cărţile ceva timp în urmă, erau amândouă puse în acelaşi volum şi publicate împreună cu un ziar, sincer nu-mia duc aminte acum, pe atunci multe ziare aveau şi cărţi. Eu doream să cititesc doar Cişmigiu & Comp., dar cum erau puse în acelaşi volum le-am citit pe amândouă şi au fost super. Am aflat de la ea e la una din fostele mele profesoare de română. Da ştiu ce o să spună mulţi, nu e mare lucru de capul ei dacă a recomandat-o un profesor, ei ţin să-i contrazic, a fost una din cele mai uimitoare cărţi pe care le-am citit. Eu o să le recomand mereu cu plăcere.
Deci asta cam bate teoria că noi nu avem o literatură de invidiat, dacă stau şi mă gândesc bine sunt multe, foarte multe cărţi scrise de români care valorează mult mai mult decât noi vrem să credem.

0 comentarii:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes