vineri, 14 septembrie 2012

Recenzie (11): The Duff de Kod Keplinger


The Duff

(The designated ugly fat friend)

De Kody Keplinger

Dependenţă.
Lucrurile nu sunt chiar aşa de uşor de îndurat, aşa că trebuie să-ţi găseşti o punte de salvare. Dar acea punte poate deveni ceva mai mult, nu doar un refugiu, poate deveni dependenţă, şi uiţi când trebuie să spui stop, când trebuie să pleci mai departe.
Bianca Piper este o adolescentă de şaptesprezece ani care îşi găseşte refugiul în persoana nepotrivită. După ce Wesley o desemnează prietena urâta a grupului (DUFF), aceasta varsă sucul pe el, să fie oare acel suc de vină pentru ce a urmat? Bianca nu a fost niciodată cea mai frumoasă fată şi ea era conştiantă de acest lucru, dar după ce a fost numită The Duff/Duffy lucrurile au devenit ceva mai complicate.
„De ce a trebuit ca acel nesimţit să stea lângă mine?” (Bianca Piper)
Fostul ei prieten, cel care i-a rup inima când avea paisprezece ani şi a lăsat-o cu ochii în soare, şi fratele uneia din cele mai bune prietene ale sale se reîntoarce în oraş, iar Bianca se refugiază în braţele lui Wesley, îl foloseşte pentru a uita timp de câteva ore de ceea ce se întâmplă în jurul ei. Când credea că lucrurile vor reveni la normal şi Bianca va putea scăpa de viciul ce pusese stăpânire pe ea, statul sub acelaşi acoperiş cu tatăl ei a devenit brusc un infern, aşa că în loc să scape se afundă mai tare.
„Nu am nimci împotriva faptului de a fi folosit. Dar aş vrea să ştiu pentru ce sunt folosit. Distragere. Asta ştiu. Dar de la ce se presupune că ar trebui să te distrag? Este o şansă ca, dacă ştiu, să-mi fac treaba mai bine.” (Wesley Rush)
Adolescenta spune lucrurilor pe nume, ceea ce simte ea pentru Wesley nu este nimic mai mult decât ură, dar momentele petrecute cu el au devenit din ce în ce mai dese şi începe să uite că trebuie să se mai şi oprească, până când sentimente reale sunt la mijloc. Băiatul pentru care a avut mereu o pasiune, Toby, a început să-şi arate interesul pentru ea. Trebuia luată o decizie: să continue să se distragă cu Wesley sau să aibă o relaţie cu Toby?
The Duff este o carte care te pune faţă în faţă cu acel moment în care realizezi cât de tare ai nevoie de unele lucruri. Wesley este un tip destul de perseverent şi nu renunţă prea uşor la ţelurile lui, pe parcursul romanului el se dezvoltă şi trece de la băiatul superficial care se culca cu toate fetele la tipul care sfârşeşte cu orgoliul rănit pentru că are sentimente pentru persoana greşită. În schimb, Bianca rămâne cam aceiaşi, nu suferă prea multe schimbări, e tot acea fată cinică şi loială care a fost şi la început.
La finalul cărţii personajele realizează ceva... Oricine poate fi The Duff, depinde de anturaj.
„Eram prietena urâtă a grupului. Şi era un lucru bun. Pentru că oricine altcineva care nu s-a simţit aşa trebuie să nu fi avut prieteni.” (Bianca Piper)
Felul în care este scrisă cartea oferă accesibilitate, poţi să o citeşti foarte uşor. Povestea nu este una extrem de nouă, dar maniera în care decurg lucrurile şi modul în care gândesc personajele face toată cartea interesantă. Şi cel mai important: De la ură la dragoste nu este decât un pas, depinde dacă vrei sau nu să-l faci.


Notă: 8 +
Titlul original: The Duff
Autor: Kody Keplinger
Editura: Little Brown
Recenzie: Ştefana Alexandra

0 comentarii:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes