sâmbătă, 29 septembrie 2012

Recenzie (12): Oraşul Oaselor de Cassandra Clare


Oraşul oaselor
Instrumente mortale #1

De Cassandra Clare


Te trezeşti dimineaţă şi nu ştii ce se poate întâmpla. O zi normală, îţi spui, dar nu e deloc aşa. Priveşte în jurul tău... Vezi ceva? Nu cred. Asta pentru că tu nu ai darul! Ce ar trebui să vezi? O lume pe care tu o credeai fantezie, plină de vârcolaci, zâne, vampiri, locuitori ai lumii de jos altfel spus..., dar mai este ceva, două forţe care se luptă, care influenţează natura umană: demoni şi îngeri.
Clarissa Fray este o tânără obişnuită ce se trezeşte peste noapte că vede persoane pe care ceilalţi nu îi pot vedea. Nici măcar Simon, cel mai bun prieten al ei, nu pare să observe acele persoane, dar ea ştie ă sunt reali, ea a vorbit cu ei, i-a văzut ucigând... Clary îi vede şi a doua oară... Prima oară conicidenţă, dar a doua oară?
După ce mama ei este atacată şi răpită, Clary încearcă să se întoarcă acasă, dar ceva o atacă... şi ceva o salvează. Se trezeşte după mai multe ore la Institut, locul unde cei ca ea trăiesc... Dar ce poate să facă? Nu cunoaşte pe nimeni, nu ştie nimic despre trecutul ei, iar singura persoană care ar fi putut să-i explice ceva nu doreşte să o mai vadă vreodată, o alungă din viaţa lui.
Clarissa îl cunoaşte pe Jace, care poate fi ori cel mai bun lucru care i s-a întâmplat... ori cel mai teribil, pentru că totul începe când el apare în viaţa ei. Pot să spui că e dragoste? Nu. Prietenie? Nu. Atunci ce este ceea ce îi leagă pe cei doi? El nu o cunoaşte, ea nu-l cunoaşte, dar ceva îi leagă.
Oraşul oaselor este prima carte a seriei Instrumente mortale, serie care aduce împreună toate creaturile mitologiei şi crează un univers al lor, ele trăiesc printre oameni fără ca aceştea să-i observe, folosind vrăji pentru a se ascunde. Ceea ce îmi place este că autoarea aduce creaturile mitologice aşa cum erau ele descrise în trecut, cu influenţe demonice şi nu luptători ai binelui cum apar în majoritatea cărţilor. Numele seriei este cât se poate de evident, aşa cum este şi Talismanele morţii, numele volumului 7 din Harry Potter, adică există trei instrumente mortale: o cupă, o sabie şi o oglindă, dar aceste obiecte sunt contrar a ceea ce se crede sunt obiecte făurite de îngeri, ce au aparţinut lor.
Cassandra Clare crează o lume în care doar cei neştiutori sunt în siguranţă, oameni normali care nu ştiu ce se ascunde în întuneric... dacă ar fi să străiesc într-o astfel de lume mi-aş dori să nu ştiu nimic, e mai bine aşa.
Persoanjul principal, Clary este exact genul de fată neştiutoare, care pe moment refuză adevărul, dar cu timpul descoperă că în mâinile ei se află cheia. Relaţia dintre personaje este foarte încurcată, te dă peste cap dacă nu o urmăreşti pas cu pas şi nu faci deducţiile necesare, dincolo de poveştile tipice de iubire este ascuns ceva o poveste adevărat, un trecut ce îi bântuie.
În acest prim volum Clarissa trebuie să depăşească barierele impuse pentru a descoperi cine este cu adevărat şi la ce să se aştepte de la viaţă.

Notă: 9+
Titlul original: City of Bones
Autor: Cassandra Clare
Editura: McElderry Books
Recenzie: Ştefana Alexandra

0 comentarii:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes