joi, 3 ianuarie 2013

Recenzie (19): Cincizeci de umbre ale domnului Grey de E L James


Cincizeci de umbre ale domnului Grey

Fifty Shades #1

E L James

Christian Grey este un tânăr antreprenor dispus la orice pentru a obţine ceea ce îşi doreşte – chiar orice. Viaţa lui ia o întorsătură ciudată atunci când o tânără domnişoară, Anastasia Steele, îi face o favoare lui Katherine Kavanagh şi îi ia un interviu acestui şarmant domn.
Anastasia, Ana, este vulnerabilă în faţa frumuseţii pe care o posedă domnul Grey, o intrigă modul lui de ai răspunde, o face să roşească. În timpul interviului nu face decât să o învinuiască pe Kate că a trimis-o în ghearele lupului – iar ea nici măcar nu ştie cât de aproape e de realitate.
La câteva zile după interviu Anastasia se reîntâlneşte cu tânărul Christian Grey, iar acesta îi spune un lucru care o lasă fără replică.
„Oh, şi Anastasia? Mă bucur că domnişoara Kavanagh nu a putut să-mi interviul.”
Cum poţi reacţiona când un bărbat extraordinar de chipeş îţi dă o asemenea replică? Îi pasă sau e doar un joc?
Viaţa domnului Grey se împarte în două: pe de o parte este un tânăr foarte bine văzut în societate, dar cealaltă latură a lui aduce ceva nou, întunecat, interzis. Christian oscilează între aroganţă, dominând persoanele din jurul lui prin fiecare gest pe care-l face şi căldură, mai ales în preajma Anastasiei. Tânăra îi aduce la suprafaţă o latură pe care nu credea că o are.

„Să-mi facă curte! Mă uit la Christian. El mă priveşte crunt, cu ochii arzând, îndurerat. Încerc să-mi muşc limba, dar nu reuşesc să-mi înăbuş un chicot.

- Din care cronică medievală ai evadat? Parc-ai fi un cavaler arogant.
Dispoziţia lui sufletească se schimbă în mod vizibil. Privirea i se îmblânzeşte, iar expresia îi devine caldă şi, uite, pe buze îi apare un surâs.
- Anastasia, nu cred că-i aşa. Un cavaler negru, poate.
Are un zâmbet sardonic şi scutură din cap.”

Christian Grey îi oferă Anei un contract, unul care ar obliga-o pe Ana să-i satisfacă toate dorinţele. Camera roşie a dureri, după cum Christian o numeşte, este locul unde se desfăşoară toate jocurile lui, locul unde doreşte să o aibă pe Anastasia. Păcat că Ana nu are o imagine atât de bună despre ea.
„Şi am senzaţia că am călătorit înapoi în timp, în secolul al şaisprezecelea şi în timpul Inchiziţiei spaniole.”
Va accepta Ana să semneze contractul? Va fi suficient de supusă să-l lase pe domnul Grey să-i facă asta?
Cincizeci de umbre ale domnului Grey este primul volum din trilogia care a uimit lumea. Cartea descrie pas cu pas emoţiile trăite de Anastasia Steele după ce îl întâlneşte pe Christian Grey. Tânărul o face pe Ana să treacă prin foarte multe experienţe noi pentru ea.
Conţinutul cărţii nu este cu siguranţă unul pentru copii şi nu e recomandată pentru cei care au un stomac slab. Această carte ori îţi place ori nu-ţi place, e atât de simplu. Trebuie să iubeşti personajele pentru a trece peste unele momente din carte. Christian este un tânăr cu probleme serioase de comportament, de gândire. Are un mod întunecat asupra propriei persoane, ceea ce îl împiedică să raţioneze uneori şi-l face să ignore sentimentele celorlalţi pentru el. Pe de altă parte Anastasia deşi nu ştie ce vrea de la viaţă se lasă iubită, se hrăneşte oarecum din ceea ce ceilalţi simt pentru ea şi are nevoie să audă pentru a fi sigură. Cei doi se completează foarte bine.
Romanul, pe lângă cele două personaje centrale, aduce şi alte caractere interesante cum ar fi Kate, prietena Anastasiei sau Elliot, fratele lui Christian.
E L James a creat o poveste care aduce la suprafaţă problemele de negare şi nesiguranţă. Romanul aduce o realitate cu care se poate confrunta oricine.


Nota: 9+
Titlul original: Fifty Shades of Grey
Autor: E L James
Editura: The Writer’s Coffe Shop
Recenzie: Ştefana Alexandra

1 comentarii:

A. spunea...

Am o colega care si-a cumparat cartea si o citea prin ore :)) Zicea ca ii place si poate o imprumut si eu de la ea :D

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes