vineri, 21 iunie 2013

Oficial e vacanţă!


Unu. doi. Trei. Bucurie! Vacanţă!
Nici nu vă puteţi imagina cât am aşteptat eu ziua asta. Dacă mai mergeam încă o săptămână la şcoală cedam nervos. A fost un an plin de toate, şi bune şi rele, dar stresant, mai rău ca a 9a. Oricum azi a fost premierea la noi la liceu şi am terminat oficial şcoala. Voi cum o duceţi? Aţi terminat şcoala? Apropo, baftă a 8a şi a 12a, ştiu că mai aveţi Evaluarea Naţională şi BAC-ul, aşa că vă ţin pumnii strânşi să luaţi note mari.


Şi acum puţină geografie. Ştiaţi că astăzi este oficial prima zi de vară? De ce? Pentru că stăzi, 21 iunie, a avut loc la 8:03, ora României, Solstiţiul de vară!

În astronomie, se numesc solstiții cele două momente din an când planul determinat de centrul Soarelui și de axa de rotație a Pământului este perpendicular pe planul orbitei Pământului. În cele două momente ale anului unghiul făcut de razele soarelui cu orizontul la amiază este cel mai mare (vara) sau cel mai mic (iarna) din an.

Mai pe înţelesul tuturor, astăzi e ziua cea mai lungă din an în emisfera nordică, al noi, şi cea mai scurtă în cea sudică, adică în Australia, America de Sud, Polul Sud, etc. Ziua are 15 ore şi 32 minute, iar noaptea numai 8 ore şi 28 minute. La noapte dormim mai puţin!

Legat de Solstiţiul de Vară am mai găsit câteva legende şi credinţe populare

  • Eveniment marcat în fiecare an în data de 21 iunie, solstiţiul de vară se spune că este favorabil unor magii puternice. Energia solstiţiului de vară este considerată a fi o energie a pasiunii, a vitalităţii, a creativităţii şi a belşugului.
  • În ţările europene , după convertirea la creştinism, s-a înrădăcinat tradiţia sărbătoririi zilei Sfântului Ioan Botezatorul în ziua de 24 iunie. Ioan Botezătorul este omagiat în ziua naşterii lui. Această sarbatorire este fixată la câteva zile după solstiţiul de vară, la fel cum Crăciunul a fost stabilit la câteva zile dupa solstiţiul de iarnă. Se spune că aşa cum Ioan l-a precedat pe Isus, la fel solstiţiul de vară îl anunţă pe cel de iarnă. 
  • La români , solstiţiul de vară este apropiat şi legat de sărbătoarea Sânzienelor.

www.realitatea.net

  • Pentru celți, anul nou începea atunci când vechiul dragon era ucis şi apărea un alt dragon. Druizii, preoţii din regiunile celtice, sărbătoreau Alban Heruin, solstiţiul de vară, situat la jumătatea intervalului de timp dintre echinoxul de primăvară (Albam Eiler) şi echinoxul de toamnă (Alban Elfed). Acest festival al miezului de vară celebra apogeul Luminii, simbolizat uneori prin încoronarea "Regelui Stejar", zeul creşterii anului. 
  • În China antică, ceremonialul Solstiţiului de Vară consta într-o sărbătoare dedicată pământului, forţei feminine şi principiului Yin. În vechea Galie, solstiţiul era denumit "Sărbătoarea lui Epona", după numele zeiţei cailor, personicarea fertilităţii, independenţei şi agriculturii.
http://www.gandul.info


Era să uit! Aţi văzut cât de simpatic e Doodle-ul de la Google? 

Cum plănuiţi să vă petreceţi vacanţa de vară?

0 comentarii:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes