vineri, 23 august 2013

Fantasy ≠ SF


De multe ori aud discuţii sau chiar asist la unele în care persoanele adesea confundă cele două genuri: Fantasy şi SF. Ştiu că la prima vedere cele două genuri au multe în comun şi nu par a fi diferite, dar în realitate există nişte limite destul de clare între cele două.

Astăzi, fantezia în arta modernă este cu mult diferită față de miturile arhaice. Însă rădăcinile ei se află în aceste prime creații cu caracter existențial ale minții omenești. Fantezia înseamnă imaginație. Autorii de fantezie creează lumi noi, nemaivăzute, animate de magie și locuite de rase și creaturi fantastice. Prima caracteristică a genului este aceea că lumea descrisă nu este cea reală, ci una imaginată, dar care nu are nici o legătură cu Pământul, ca în cazul SF-ului. Lumile fanteziei sunt mult diferite, ele fiind marcate de existența magiei și a creaturilor și raselor diferite de om.

Științifico-fantasticul (numit și știință-ficțiune, SF sau science-fiction) este un gen artistic prezent cu precădere în literatură și cinematografie, a cărui temă principală este impactul științei și tehnologiei asupra societății și persoanelor. Genul literar științifico-fantastic mai este cunoscut și sub denumirea de „literatură de anticipație” sau „literatură științifico-fantastică”.
sursă: wikipedia.org

Mai clar, genul fantasy crează o lume cu totul nouă, diferită de cea în care trăim. Prin fantasy sau fantazie, după cum e traducerea cuvântului, autorul crează o nouă lume în care poţi să evadezi, creează noi universuri total diferite de realitate. Deşi genul fantasy are ca primă sursă de inspiraţie lumea reală, acest gen combate realitatea, crează o feerie în general, un loc în care vrei să te pierzi.
Pe de altă parte Ştiinţifico-fantasticul prezintă o lume a viitorului. SF-ul este cu totul legat de existenţa fiinţei umane şi de universul în care trăieşte zi de zi. Autorul de SF îşi imaginează lumea tehnologiei sau din contră, o lume în care orice fărâmă de tehnologie a dispărut. Literatura SF nu prezintă doar un viitor luxuriant, tot plin de tehnologie, cărţile care prezintă o distopie sunt şi ele literatură SF în mare măsură, deşi se încadrează puţin şi la fantasy.
Cele două genuri sunt adesea asociate pentru că autorii uzează de amândouă în scrierea unei cărţi.

Câteva din cele mai reprezentative cărţi pentru cele două genuri (în opinia mea) sunt:
Literatura Fantasy: Harry Potter, Septimus Heap, Stăpânul inelelor(şi filmul tot la categoria fantasy intră), Urzeala tronurilor
Literatura SF: Jocurile Foamei, Frankenstein, Maşina Timpului, Divergent
Din lista de la SF, atât Divergent cât şi Jocurile Foamei se  încadrează şi la fantasy, dar sunt mai reprezentative pentru literatura SF pentru că prezintă un viitor post-apocaliptic.
Voi ce preferaţi? SF sau Fantasy?

1 comentarii:

rosia_lady spunea...

Eu prefer fantasy cu toate ca acum am descoperit si distopiile care sunt interesante si ele.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes