vineri, 16 august 2013

Recenzie (50): The Prince (The Selection #0.5) by Kiera CassGen: Young Adult, Romance, Distopie, Short Story
Data Publicării: 5 Martie 2013
Pagini: 64
Autor: Kiera Cass
Publicată de: HarperTeen
Recenzie: Ştefana Alexandra


I was nineteen. Now I was eligible.
Maxon Schreave este prinţul din Illéa. Atunci când împlineşte nouăsprezece ani el devine un premiu disputat de treizeci şi cinci de fete. Când eşti prinţul din Illéa viaţa ta devine redusă la zero, nu tu eşti important ci poporul tău, iar Selecţia este cea care îţi decide viitorul. La fel ca şi tatăl său, Maxon trebuie să îşi aleagă soţia din rândul fetelor din Illéa, punându-se astfel în mâinile necunoscutului, a sorţii? Cu un tată care este prea ocupat să se preocupe de fericirea propriului fiu, Maxon încearcă să-i respecte deciziile şi să-i urmeze saftul:
Be faster, smater, better Maxon.
Dar cum să creşti atunci când îţi sunt furate cele mai importante evenimente din viaţa de adolescent, de tânăr: prima iubire, pasiunea, libertatea. Prinţul din Illéa nu a cunoscut niciodată dragostea, nu ştie cum se manifestă un astfel de sentiment, iar când este pus faţă în faţă cu şansa să cunoască iubirea el nu ştie cum să reacţioneze.
Înainte ca Selecţia să îi acapareze viaţa, Maxon a avut o prietenă Daphne. Cei doi duceau o viaţă similară dacă priveai dintr-un anumit punct: aveau sânge regal, aveau viaţa plănuită pentru ei, erau lipsiţi de libertate şi prieteni. Deşi au fost prieteni din copilărie, la petrecerea de nouăsprezece ani a prinţului se întâmplă ceva ce ar putea schimba totul... chiar şi Selecţia.
The Prince prezintă un băiat a cărui viaţă a fost mereu în mâinile părinţilor. Modul în care a fost crescut Maxon esteunul tipic pentru societtea în care trăieşte şi rolul pe care îl are, cel puţin în cărţi. În viaţa reală un prinţ sau un copil al unui politician, spre exemplu, nu este chiar atât de strict supravegheat şi nici nu are atât de multe interdicţii, ba chiar poate face multe lucruri nu tocmai bune şi scapă destul de uşor. Maxon în schimb este pus în situaţia unui tânăr căruia îi lipseşte adolescenţa şi copilăria, este ca o păpuşă în mâinile tatălui său.
Am descis să încep cu The Prince şi nu cu The Selection pentru că trebuia să văd modul în care scrie autoarea. Nu este nimic impresionant la modul în care e realizată şi nici nu are un stil deosebit sau ceva. Seria The Selection, din care face parte şi The Prince, se anunţă a fi ceva tipic genului care aparţine, YA. Totuşi pentru ei care doriţi să citiţi The Selection este bine să începeţi cu The Prince pentru a vă face o idee despre ceea ce urmează să citiţi. Nuvela modul în care este făcută selecţia fetelor, despre cum era viaţa lui Maxon înainte şi ceea ce simte el în legătură cu tot acest proces tumultuos.
Un citat din nuvelă mi-a atras atenţia foarte mult şi m-a ajutat să-mi fac o idee despre ceea ce ste Selecţia cu adevărat:
No one wanted a palace party to end. Not even when the palace wanted it to.


0 comentarii:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes