joi, 24 octombrie 2013

Mini-recenzie: Harry Potter şi Piatra Filozofală

Harry Potter este un băiat normal ce locuieşte împreună cu familia vărului său, Dudley Dursley. În ziua aniversării sale de 11 ani, băieţelul la prima vedere normal, chinuit de familia Dursley, descoperă că aparţine unei lumi magice. Într-o lume în care există vrăjitori şi vrăjitoare, mături zburătoare şi baghete magice, el este Băiatul care a supravieţuit.
Primul roman al franciziei Harry Potter prezintă intrarea micului vrăjitor într-o nouă lume. Scrisoarea primită de la Hogwarts îi schimbă viaţa definitiv, aducându-l într-o lume necunoscută pentru el, dar unde va cunoaşte persoanele cele mai importante din viaţa lui Ron şi Harmione, prietenii lui.
Pe lângă aventurile prin care trece Harry şi lumea magică în care trăieşte există un element foarte important căruia i s-a acordat o importanţă foarte mare în acest prim roman, şi anume legarea unei prietenii între cele trei personaje centrale ale seriei: Harry, Ron şi Hermione. Fiecare din cei trei aparţine unui grup diferit: Ron este un sânge-pur, Harry sânge-semipur, iar Harmione sânge-mâl. Cu toate acestea cei trei nu se lovesc de aceste impedimente de ordin social şi nici de cele de ordin material, dacă este să privim şi alte diferenţe ce intrevin între cei trei.
Această carte este o lecţie de viaţă. Personal am reţinut multe lucruri importante din prima carte pe care am citit-o în urmă cu aproximativ şapte ani şi am recitit-o în decursul anilor. Prima carte este foarte asemănătoare basmelor atât de cunoscute printre copii, tineri, adulţi sau persoane vârstnice. Astfel Harry Potter şi Piatra filozofală ajunge să ia locul unor basme precum Albă ca Zăpada, Scufiţa Roşie.
În Harry Potter şi Piatra filozofală există: prietenie, magie şi legende. Legenda principală pe care se bazează acest prim volum este existenţa unei pietre filozofale care se presupune că ar avea proprietăţi miraculoase de a vindeca boli şi a oferi tinereţea veşnică. Datorită acestei cărţi am avut ocazia nu numai să învăţ câteva lecţii de viaţă, dar şi să mai aflu câteva legende şi mituri. Multe din creaturile magice ce apar în primul volum sunt în realitate animale mitice.
În timp ce unii copii citeau cărţi precum Micul Prinţ sau poveşti scrise de Creangă, eu citeam Harry Potter şi Piatra Filozofală, care a fost de fapt prima carte pe care am citit-o. Datorită acestei cărţi am prins gustul de lectură şi mitologie. Atmosfera din carte m-a făcut să am un sentiment de căldură de fiecare dată când îmi amintesc de carte.
Am aşteptat multă vreme o scrisoare de la Hogwarts. Primul volum din seria a fost cel care mi-a deschis sufletul să sper, mi-a adus vise.


2 comentarii:

iri spunea...

doamne, am citit cartile astea de atat de multe ori...sunt absolut fabuloase

deea spunea...

eu am citi decat prima carte pana la pagina 12 si i-am spus lui diriga ca le-am citit pe toate de 3 ori.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes