joi, 17 octombrie 2013

Orientare profesională

Sunt tot felul  de probleme întâlnite peste tot, dar nimeni nu te întreabă de viitor. Mulţi dintre elevii din clasele a XIa şi a XIIa ajung în punctul în care trebuie să se decidă în legătură cu facultatea pe care trebuie să o urmeze, dar nu ştiu ce să aleagă. Este bine să te decizi din timp ce facultate să urmezi, ce carieră ţi-ar plăcea, şi de aceea trebuie să înveţi să te cunoşti. 
Ai nevoie să vezi ce îţi place să faci, ce ţi să potriveşti şi ce ştii să faci, dacă iei în considerare toate aceste lucruri sigur te vei putea orienta măcar să ştii cam pe ce domeniu trebuie să te axezi. Un lucru foarte important atunci când faci o alegere ce îţi va influenţa viitorul este să te gândeşti la ceea ce vrei cu adevărat. Trebuie să şi câştigi din slujba pe care o vei avea, dar dacă nu îţi face plăcere să munceşti nu vei avea o viaţă prea fericită. 
Am observat că cei care îşi aleg acum cariera de viitor nu se mai gândesc: "Îmi place sau nu?" Nu, ei se gândesc: " O să-mi aducă faimă şi bani?" Cum să câştigi faimă şi bani dacă nu îţi place ceea ce faci? Nu cunosc pe nimeni care să fi devenit celebru şi bogat pentru ceva ce nu i-a plăcut, ceva pozitiv trebuie precizat că exemple negative se întâlnesc peste tot.
Am observat că mulţi dau la medicină, foarte mult, totuşi ştiţi ce e trist? Că nu mai există decât puţini medici cu adevărat buni şi pasionaţi de ceea ce fac, cărora le pasă şi de pacienţi nu numai de banii care ies de pe urma lor. Văd mulţi cântăreţi sau actori, tot mai mulţi aş putea spune, şi cam toţi fără talent de vreun fel, poate doar talentul de a se face de râs. Cu toate acestea există şi excepţii. Şi cine sunt aceste excepţii? Persoanele care face ceea ce fac din pasiune, din plăcere.
Aşadar este foarte important să ne alegem o carieră pe plac.
Problema cu care ne confruntăm este aceea că nu ştim cum să ne autocunoaştem, mai ales noi cei care trăim în România. Nu spun că este- o problemă cu ţara, ci cu mentalitatea generală, acea mentalitate de turmă care ne împiedică să cerem ajutorul, sfatul unei persoane capabile să ne îndrume. În şcolile române, ca şi în afară şi în orice instituţie publică sau nu, există un psiholog, o persoană care este pusă acolo să te ajute. Şi de ce nu apelează nimeni la el? A da, din cauza mentalităţii. Mulţi consideră că e greşit să mergi la psiholog şi să ai o discuţie cu el despre opţiunile tale pentru viitor. Adică este bine să te consulţi cu prietenii şi părinţii, dar ei vor avea mereu o notă de subiectivitate în tot ce vor spune, de aceea este nevoie de o a treia părere, o părere imparţială.
Eu ştiu în mare ceea ce vreau să fac în viitor, dar cunosc multe persoane care nu ştiu şi sunt chiar în an terminal. Chiar dacă ştiu ceea ce vreau în linii mari, continui să caut, nu e deloc rău să ai mai multe opţiuni. Recent am făcut un test pentru orientare profesională. Unde? La cabinetul de psihologie din liceu. tocmai despre asta vorbeam anterior. Psihologii din şcoli au acces al astfel de teste care te pot ajuta să îţi faci o idee. Nu întotdeauna rezultalele coincid cu aşteptările personale şi nici nu sunt definitorii mereu, dar te pot ajuta să îţi faci o idee despre posibile slujbe. Ceea ce este totuşi important şi sigur este că din teste de acest gen aflii câte ceva despre personalitatea ta, lucruri noi sau nu. 
Vă las câteva teste pe care le puteţi face pentru orientare profesională sau pentru autocunoaştere. Un mic sfat: încercaţi să fiţi sinceri şi să nu trişaţi, puneţi ărimul răspuns care vă vine în minte, nu o să afle oricum nimeni rezultatul decât dacă vreţi să-l împărtăşiţi.
Eu am obţinut cam aceleaşi rezultate la ele. Testul 1 | Testul 2 | Testul 3 - InterOptions, nu am reuşit să-l găsesc pe internet, în general se găseşte în orice cabinet de psihologie din şcoli
Voi cum vă orietnaţi sau v-aţi orientat pentru viitor?

2 comentarii:

furelise spunea...

Stii, eu is a 12-a, si inca nu stiu ce facultate sa aleg, dar mersi pentru teste, m-au ajutat intr-o anumita masura :3

Ştefana Alexandra spunea...

Mă bucur că au ajutat :D

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes