luni, 27 ianuarie 2014

Recenzie (64): Sub aceeaşi stea de John Green
Gen: Romance, YA, Dramă
Data Publicării: 2013
Pagini: 306
Autor: John Green
Publicată de: Editura Trei
Recenzie: Ştefana Alexandra

Ne naştem singuri şi în final murim singuri, totuşi depinde de cum ne trăim viaţa. E important să trăieşti ceea ce ţi-a fost dat şi să continui să lupţi indiferent de obstacole. Poate viaţa nu este roz, poate sunt atât de multe obstacole încât ai vrea să renunţi, dar mereu să-ţi aminteşti că există o parte bună chiar şi încele mai rele veşti. În final cădem cu toţii în uitare, nu contează cât de multe am făcut sau nu, memoria umană nu va fi niciodată suficientă pentru a ne aminti pe toţi, numele se vor tot şterge, acţiunile la fel.
Hazel Grace Lancaster are cancer pulmonar de când avea 13 ani, asta ar face 3 ani de tratamente continue şi medicamente care doar îi prelungesc viaţa, dar nu o salvează de inevitabil. Pe lângă faptul că trebuie să trăiască permanent cu un tub de oxigen lângă ea, mai există şi acel grup de suport care o calcă pe nervi. Totuşi viaţa se schimbă în cele mai ciudate moduri, iar locurile pe care le ura odată pot deveni altceva. Viaţa fetei se schimbă atunci când îl întâlneşte pe Augustus Waters la întâlnirile grupului.
Hazel şi Augustus nu se plâng, nu se lamentează de cât de nedreaptă e viaţa, ci o ironizează şi fac tot ce e posibil să o trăiască din plin.
Sub aceeaşi stea este o dulce ironie asupra vieţii, plină de replici pline de umor şi amare din partea personajelor, o acţiune care te emoţionează până la lacrimi şi personaje fără precedent. Romanul nu este unul pe care îl poţi citi în orice moment şi clar nu poţi să citeşti orice după ce ai răsfoit paginile sale.
John Green a reuşit să scrie unul din cele mai cutremurătoare romane contemporane care există. Acesta crează personaje de care te ataşezi încetul cu încetul şi care te fac să trăieşti odată cu ele. Hazel este o adolescentă puternică care demonstrează că poţi trăi indiferent de greutăţile pe care le întâlneşti, că poţi fi fericit. Totuşi, John Green nu se limitează la povestea lui Augustus şi a lui Hazel, mai există o poveste ascunsă între rândurile romanului, o durere supremă.
Romanul nu este o lectură care trece pe lângă tine fără să te afecteze. Îţi schimbă perspectiva supra unor concepte precum viaţă, moarte, fericire şi chiar iubire. Deşi povestea de dragoste nu este subietul central al cărţii, totuşi chimia dintre cele două persoanje este sesizabilă, chiar palpapilă.
Fără suferinţă, cum am putea şti ce este durerea?” Acestea sunt cuvintele scrise pe coperta de la varianta românească a cărţii şi un citat memorabil din cartea lui John Green. Aş putea spune că acesta este motto-ul întregii cărţi, întregii vieţi pe care o duce Hazel.
Sub aceeaşi stea este un roman care te lasă fără cuvinte sau drept la replică. Acesta este unul din acele romane care merită eticheta „must-read” pe care criticii de astăzi îl acordă uneori prea uşor şi nu cărţilor care chiar merită.
Totul este fragil şi trecător, dragă cititorule, dar, cu acet leagăn, copii vor cunoaşte suişurile şi coborâşurile vieţii omeneşti cu blândeţe şi în siguranţă, şi de asemenea, s-ar putea să înveţe şi cea mai importantă lecţie din lume: nu contează cât de tare îţi iei avânt, nu contează cât de sus ajungi, tot nu poţi să mergi până la capăt.


5 comentarii:

Adeline spunea...

O carte frumoasă, emoționantă, pe care am citit-o cu sufletul la gură. :)
Este într-adevăr un ”must read”.

Adeline spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
iri spunea...

minunata cartea <3 de-abia astept si filmul :D

Larisa spunea...

Cand apare filmul? Cartea asta e preferata mea, si chiar as vrea sa vad filmul.

Ştefana Alexandra spunea...

Din ce stiu trebuie să apară pe 6 iunie în State, deci probabil cam pe atunci şi la noi.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes