miercuri, 19 februarie 2014

Original vs. Cover

Cred că majoritatea persoanelor sunt deja familiarizate cu termenul de "cover" pe care am putea spune că limba noastră deja l-a împrumutat. 
O versiune cover a unei melodii este o interpretare a unui cântec înregistrat anterior, realizată de altcineva decât artistul care a cântat-o pentru prima oară. 
În trecut versiunea cover a unui cântec era des asociată cu o versiune lansată pentru a concura cu o melodie deja apărută. De asemenea, noţiunea de versiune originală a unei melodii, ar fi fost puţin ciudată dacă am fi pus-o în contextul secolului 20, întrucât show-urile muzicale erau văzute ca un eveniment live. Astăzi ambii termeni şi-au schimbat destul de mult semnificaţiile şi sunt utilizaţi tot mai des.

Lumea muzicală nu mai este creată dintr-o majoritate de melodii originale, ci din contră apar tot mai multe versiuni cover ale unor piese mai mult sau mai puţin faimoase. Există chiar formaţii "tribut" care nu doar reproduc melodiile unei trupe, ci adoptă şi stilul lor vestimentar, mişcarea scenică etc. Şi tocmai pentru că aceste versiuni cover sunt tot mai dese ajungi să te întrebi dacă nu cumva sunt unele mai bune decât originalul.
Ce avantaje există atunci când un artist intrepretează varianta originală? Este destul de clar. Melodiile sunt scrise pentru ei, ceea ce duce la o gamă destul de largă de avantaje. Artiştii au melodii specifice timbrului lor vocal, melodii potrivite ambitusului şi care îi pun în valoarea. Rar vezi un cântăreţ care are melodii ce îi accentuează defectele sau denotă lipsuri. (Totuşi există.) 
În momentul în care alegi să faci un cover trebuie să ai grijă de melodie alegi, nu poţi să faci cover după orice melodie şi să speri că va ieşi bine. În primul rând trebuie să ai voce, nu cred că cei care fac cover în general dispun de studio-urile profesioniste în care unii artişti îşi modelează vocea astfel încât să nu pară că ei sunt total pe lângă şi nu ar putea niciodată cânta live. Sau dacă este vorba de un cover instrumental să ai ceva talent şi multă experienţă. Apoi e nevoie să alegi o melodie potrivită vocii tale. 
Oricum ar fi, să înregistrezi un cover e mult mai greu fie că ai sau nu partitura originală. De aceea cover-urile care sunt foarte bune sunt în general superioare melodiei originale. Plus că un cover nu trebuie să respecte mereu varianta originală, spre exemplu poţi face versiuni instrumentale, sunt destul de mulţi artişti pe youtube care fac astfel de cover-uri şi au deveni destul de cunoscuţi.

Personal apreciez ambele variante şi nu contează foarte mult dacă e original sau cover, ci contează să fie interpretată bine şi cel mai important să sune bine.
Şi dacă tot am abordat subiectul, mai jos am lăsat câteva din cover-urile mele favorite şi piesele origianle.

1 comentarii:

daniel spunea...

Daca nu te deranjeaza, iti semnalez si eu un cover vs. original (de fapt un alt aranjament decat originalul, si unul genial):
99 problems hugo, cover/99 problems jay-z, original.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes