duminică, 9 februarie 2014

Overthinking

*Ştiu că am scris titlul în engleză, dar sună mult mai bine decât în română.*
Cred că termenul vă este cunoscut şi rar întâlnesc pe cineva care să nu ajungă într-un moment în care să stea şi să se gândească la ceva şi în mintea lui să nu exagereze o situaţie. M-am gândit să abordez situaţia tocmai pentru că începe şcoala şi eu în general în seriele când vin de la şcoală sau înainte să înceapă şcoala cu câteva zile înainte încep să creez scenarii tot mai exagerate.
Dese ori mă aşez seara în pat şi încep să mă gândesc la ceva. Nu se întâmplă în timpul zilei, căci mereu am ceva la care să mă gândesc, sunt mereu ocupată şi am lucruri de făcut, persoane cu care să stau, dar când ajung acasă în liniştea camerei mere încep toate gândurile. Seara parcă toate gândurile mă năvălesc.Uneori conştiinţa mea devine foarte zgomotoasă şi începe să creeze tot felul de situaţii şi ajung că de la faptul că n-am făcut un lucru minuscul (n-am scris ceva, n-am citit ceva), să mă gândesc că o să se întâmple cine ştie ce nenorocire.
Mai exact ajung să analizez unele lucruri mult prea mult, iar această acţiune este oarecum foarte întâlnită în rândul persoanelor de vârstă cuprinsă între 16-50 de ani (media este între 20-35), deşi sunt cazuri în care se întâlneşte şi în extreme. Faptul că analizăm prea mult o situaţie provine din faptul că noi nu suntem în controlul situaţiei, din cauza lipsei de control. Persoanele aflate în această situaţie sunt predispuse la tristeţe, depresii şi în extremă chiar violenţă. 
Dacă ajungem în situaţia în care să analizăm prea mult un subiect, trebuie să căutăm o modalitate să ne oprim. Cea mai bună soluţie este să-ţi găseşti o ocupaţie: dacă e seara târziu cel mai bine e să te gândeşti la ceva plăcut, în alte situaţii trebuie doar să cauţi o ocupaţie: un nou proiect, să te gândeşti asupra întregii situaţii şi să realizezi că nu depinde de tine şi nu e vina ta, să realizezi că perfecţiunea nu este ceva tangibil.
Voi v-aţi găsit vreodată în această situaţie? Dacă da cum treceţi peste ea?

3 comentarii:

Oana spunea...

De obicei pornesc muzica și încep să fredonez versurile :)

Adeline spunea...

Și eu pățesc asta destul de des. Chiar exagerez, nu glumă! :)) Cred că putem scăpa de aceste scenarii inutile prin autosugestie. De asemenea, așa cum ai zis și tu, e important să ne găsim alte ocupații.

Bianca Ioana spunea...

Postarea ta mă descrie întru totul. De fapt, chiar asearî mi s-a atras atenţia cu privire la subiectul ăsta. Sunt, într-adevăr, o persoană care vrea să deţină controlul, iar atunci când nu se poate, se pierde. E foarte aiurea...
Da, drepresii. Cuvântul îmi este foarte cunoscut, din păcate.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes