duminică, 13 ianuarie 2013

Recenzie (21): Divergent de Veronica Roth


Divergent

Divergent #1

Veronica Roth


Într-o lume post-apocaliptică, Chicago, societatea s-a divizat în cinci facţiuni menite să cultive o anume virtute: Candoarea (cei sinceri), Abnegaţia (cei altruişti), Neînfricarea (cei curajoşi), Prietenia (cei paşnici) şi Erudiţia (cei inteligenţi).
Beatrice Prior este o adolescentă în vârstă de 16 ani născută într-o familie a Abnegaţiei, iar ea este pusă în situaţia să aleagă ce virtute va continua să cultive. Va rămâne la abnegaţie sau îi este destinată o cu totul altă facţiune? Pentru o decizie mai uşoară toţi sunt supuşi unui test menit să-i ajute. Rezultatul lui Beatrice? Nu atât de clar precum şi-ar doi ea. Totul se rezumă la un cuvânt: Divergent. Ce înseamnă? Nici măcar ea nu ştie. Tot ce îi este spus e că nimeni nu trebuie să afle vreodată.
Decizia pe care o ia Beatrice îi va schimba viaţa şi numele. Beatrice Prior va deveni Tris. Ceea ce i se oferă este un nou început, o nouă şansă.
Într-o facţiune unde cu greu poţi să separi prietenii de duşmani, Tris trebuie să privească dincolo de rivalitatea care-i desparte. O poveste de dragoste nu ar fi deloc recomandată în viaţa pe care şi-a ales-o, dar poţi împiedica iubirea să intre? Societatea în care Beatrice Prior trăieşte este oricum, mai puţin perfectă. Ce se va întâmpla cu Tris atunci când secretul ei nu va mai fi ... un secret? De ce e atât degrav să fii Divergent? Multe întrebări la care adolescenta nu poate găsi răspunsuri decât dezvăluindu-şi secretul. Va risca Tris siguranţa ei pentru a le afla?
Divergent este prima carte din trilogia cu acelaşi nume. Cartea e scrisă într-o manieră plăcută, nu foarte stufoasă, nu te încarcă cu detalii pe care le poţi afla pe parcurs din conversaţiile personajelor sau din anumite situaţii. Ceea ce nu e tocmai plăcut e modul în care acţiunea se desfăşoară, nu e chiar antrenant precum e în alte cărţi cu aceiaşi temă.
Tris, personajul principal al romanului, este o fată care nu e descrisă ca fiind frumoasă, nici măcar nu are ceva deosebit, dar există acel lucru care te face să vrei să aflii ce gândeşte sau cum va acţiona. Pe tot parcursul cărţii Tris se schimbă, nu mai e aceiaşi fată lipsită de esenţă care era la început.
Celelalte personaje sunt descrise din perspectiva lui Beatrice, dar nu poate fi spus că nu e obiectiv, deşi uneori sentimentele pentru unele personaje o împiedică să vadă dincolo de aparenţe.
Cel mai interesant în legătură cu aceată primă carte este modul în care se vorbeşte despre facţiuni şi toată lumea în care se desfăşoară acţiunea. Practic nimeni nu ştie ce se ascunde dincolo de barierele oraşului unde trăieşte Tris. Cine ştie, poate mai există şi o altă realitate dincolo de ziduri.


Nota: 9
Titlul original: Divergent
Autor: Veronica Roth
Editura: HarperCollins
Recenzie: Ştefana Alexandra

2 comentarii:

Diamond Goddess a.k.a. Smooth Cash spunea...

Nouă? Cum ai putut? :)) E cartea mea favorită. Mi-a frânt inimaa :o3 Cred că din toate personajele mi-a plăcut cel mai mult mama lui Tris, a fost fenomenală <3 Şi Will îmi plăcea mult de tot, păcat că i s-a întâmplat ce i s-a întâmplat.

Ştefana Alexandra spunea...

Mama lui Tris a fost excepţională, probabil unul din motivele pentru care i-am dat 9. Nu am cum să-i dau 10 din moment ce are o descriere atât de nu ştiu lipsită de farmec, dar ideea cărţi a fost ok şi n-am putut să-i dau mai puţin.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes